Jump to content
Aero Precision provides OEM part support for military aircraft operators across more than 20 aircraft

RPM INDICATOR NIL INDICATION DURING START UP


Recommended Posts

HI GUYS. VERY GOOD EVENING. IM FACING A DEFECT

NO 1 ENGINE RPM INDICATOR NIL INDICATION DURING START UP ( FROM 0% DIRECTLY JUMP TO 22% RPM) WITH OTHERS ENGINE INSTRUMENTATION NORMAL.

WE ALREADY DID THE RECTIFICATION BY

SWAP AND REPLACE INDICATOR,

REPLACE ECTM CONVERTER

REPLACE 3 X TACHOGNY

REPLACE VALVE HOUSING

WIRING CX ON THE SYSTEM

DO YOU GUYS HAVE ANY IDEAS ON THIS DEFECT??

Link to post
Share on other sites

Mr Azizurrehmman, are you know there are three pad for tacho meter generator, 2 on RGB ,one on speed sensitive control on left side of engine. normally this problem occurs due to tachometer generator shear shaft or RGB drive problem. if you have done these rectification. than there is TB on electrical control supply rack where power is distributed to sysnchrophaser & RPM indicator. more you check tacho generator out put on connector Apex 21.5 volt phase to phase or neutral because delta connection. i hope you can trouble shooting to this problem.

Regards

Munir abbasi Retired

Home of hercules pakistan

Link to post
Share on other sites

Hi mr munir..actually we have replace a new engine.but not because of that defect.but the defect is still persist.hence we replace a synchrophaser unit.EGR and found satisfactory.so the problem is from the synchropfhaser unit.thanz again mr munir abbas for your kind response and ideas..

Link to post
Share on other sites
  • 6 years later...
On 8/17/2014 at 11:30 PM, tinyclark said:

It always helps to list what year aircraft you are referring to. There are so many different wiring diagrams.

TC , Ive seen this happen before in 63 year "E" models 637867 to be exact QEC on specified engine installed after returning from Texas solder job at cannon plug at Tach Generator not tinned and only held on by a couple strands of wire also look at cannon Plug by indicator in cockpit another area where a lot of hands get in there swapping indicators and pulling on the harness. 

Link to post
Share on other sites
On 2/26/2021 at 5:18 AM, Jcapsparkchaser said:

TC , Ive seen this happen before in 63 year "E" models 637867 to be exact QEC on specified engine installed after returning from Texas solder job at cannon plug at Tach Generator not tinned and only held on by a couple strands of wire also look at cannon Plug by indicator in cockpit another area where a lot of hands get in there swapping indicators and pulling on the harness. 

It was C-130B ac and You are right. That was harness problem. Now ops normal.

Thank you sir.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...